Starcom

Vad är det som gör vissa marknadsföringsprojekt mer intressanta än andra, och varför är vissa platser för dessa aktiviteter mer intressanta (eller sexigare) än andra?

Arlanda är kanske det tydligaste exemplet på en ”sexig” plats att synas på som varumärke. Det kanske inte är så konstigt. Varje år när det släpps listor på vilka platser som fått flest incheckningar i sociala medier så brukar Arlanda räknas bort för vad som kan antas är att det helt enkelt
inte är någon match annars.

Varumärken som tidigare haft Arlanda som enda plats i Sverige där de haft butik är Starbucks och Victorias Secret. För dem var Arlanda den ultimata platsen att synas på eftersom de har ett sådant internationellt rykte. Arlanda är språngbrädan till utlandet och för att skapa buzz på en marknad där man annars inte finns har Arlanda verkligen gjort jobbet för dem.

Men funkar då denna vinkel för alla? Jag tror faktiskt inte det. Säg att ett varumärke som redan är väldigt household för svensken öppnar en butik på samma sätt. Det kan vara fantastiskt att svensken som ska ut och resa att kunna köpa en favoritprodukt de kommer på fortfarande ligger kvar hemma i badrumsskåpet eller strumplådan, men för att skapa pr som en häftig marknadsföringsaktivitet kanske man borde prova en ny vinkel. En person lägger hellre upp en bild på en mugg från Starbucks än ett par vita kalsonger.

Istället, öppna en butik på en öde slätt någonstans, re-lansera gamla favoritprodukter och få på så sätt svensken att komma till er istället för att bli en tröskel mellan svensken och Hawaii.